2015-ben történt

Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette.

Kép

19

2016 Jan

2015-ben történt

2016. 01. 19. 11:26 / 1649 olvasás / Kategória: Baranta Szerző: Káta

A Kapos Baranta Egyesület számára a 2015. év ismét tartalmasra sikerült.

Január 6. és 12. között, a somogyi megyehét keretein belül, a Megyeháza dísztermében egy rövid bemutatkozó filmet és tájékoztatót követően csikó Baranta bemutatót tartottunk. Másnap dr. Zétényi Zsolt alkotmányjogász előadása alatt a Szent Korona másolatánál biztosítottunk díszőrséget. Az Országos Baranta Szövetséggel (OBSZ) együttműködve január 15-én és 16-án háziversennyel és vizsgával egybekötött, regionális Baranta bíróképző tanfolyamot szerveztünk. Ez volt az első, nem Budapesten rendezett ilyen képzés, összesen 28 résztvevővel. Január 24-én dicséretes eredményeket elértve vettünk részt Felcsúton a IV. Wesselényi Kupán, ahol két Baranta válogatott helyet is kiharcoltunk magunknak. Január lezárásaként a hónap utolsó napján, „lazításként” közös disznóvágást tartottunk, melyből a csapat apraja-nagyja egyaránt derekasan kivette a részét.

Február 7-én Dorottya napi farsangi rendezvényen, Kaposvár főterén tartottunk Baranta bemutatót, majd ostormenettel kísértük a felvonulókat. Ez a mutatvány olyan jól sikerült, hogy a város vezetése felkért bennünket képviseljük Kaposvárt Horvátországban. A kérésnek eleget téve február 15-én részt vettünk Csáktornyán az 51. Muraközi Farsangi Fesztiválon. Természetesen évek óta nem múlhat el Wass Albert felolvasó est a Kapos Baranta részvétele nélkül. 20-án és 21 -én az idén is ott voltunk.

Március 14-ére két bemutató is jutott. Kora délután Zamárdiban a Wellamarin Hotel kérésére, a szálló vendégeit szórakoztattuk a magyar harcművészet szépségeivel. Hazafelé már vártak bennünket Fonóban, ahol bemutatónkat a karikás ostorra kihegyezve, születésnapi ünnepségen voltunk az est meglepetése. Természetesen a Nemzeti Ünnepen a tavalyi évhez hasonlóan a Kapos Baranta ostormenete vezette át a kaposvári, ünneplő tömeget a rendezvény következő helyszínére.

Az egész első negyedévben lázasan készülődtünk egyesületünk legnagyobb eseményére a II. „Rosseb” Kupára. A regionális megmérettetés 21-én, összesen 33 résztvevővel, zökkenő mentesen, nagyon jó hangulatban zajlott.

Második negyedévünk miatt sincs okunk a szégyenkezésre. Április 11-én, a Magyar Költészet napján, Kaposvár főterén verseket olvastunk fel a járókelőknek. Csikók, menyétek és öskük együtt élveztük költőink ízes szavait.

Május elsején a Mosdós-i Vigadó Hegyen rendeztünk futóversenyt. A csikók 2 km-t, a kesék 3 km-t (kivéve, aki nem 8 km-t) futottak, az öskük és menyétek közel 8 km-es távval küzdöttek meg. Emellet nem barantások, legfőképp a csikók szülei is teljesítettek legalább 2 km-t, de volt, aki 6, sőt 8 km-ig meg sem áll. Ezután Biatorbágyon az V. Benta Kupára került sor. Egyesületünk a versenyen összesen 14 fővel, igen eredményesen képviseltette magát. Ugyanezen a napon csapatunk másik fele Kaposváron íjásztatta az iskolás gyerekeket. Május vége felé a Kapos Baranta egy kisebb csoportja Pünkösd ünnepén Székelyföldre látogatott el. Csak hat napot töltöttünk el Erdélyben, de lélekben több évre feltöltődve érkeztünk haza, Somogyországba. A hónap végén aztán még két bemutatót tartottunk Kaposváron. Egyiket május 29-én a Zrínyi Ilona Általános Iskolában, másikat pedig Gyermeknapon (május 31.) a Fusion Kids Játszóházban tartottuk. Ugyanezen a napon a „Hősök Templománál” koszorúzáson is részt vettük a Hősök Napja alkalmából.

Júniusban tovább folytattuk munkánkat. 12. és 14. között immáron harmadik alkalommal került megrendezésre Ecsenyben a Kapos Baranta Tábor. Összesen 30 csikó, menyét, öskü és családtagjaik vettek részt a táborozáson. Június 16-án már visszajáróként, örömmel tettünk eleget a Nagyberki Szász Endre Általános Iskola kérésének és második alkalommal tartottunk Baranta bemutatót az iskolai alapítványi napon. Végül 27-én a Deseda partján, a Fekete István Látogatóközpontban tartottunk közel egy órás ízelítőt a Barantából a Múzeumok éjszakája és egyben a Szent Iván napi rendezvények keretein belül.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is részt vettünk a július 10. és 19. között zajló Nemzeti Baranta Találkozón Szunyogpusztán, Felcsúton. Egyesületünkből hosszabb-rövidebb időre 8 csikó, 1 kese, 2 menyét és 4 öskü, azaz összesen 15 fő engedhette meg magának a táborozás örömét. Felejthetetlen élményekkel gazdagon, számos sikeres fokozatvizsga eredménnyel tértünk haza.

Augusztus 15-én Pincehelyen jártunk, falunapon tartottunk harci bemutatót. A Nemzeti Ünnepre két program is jutott. Csapatunk egyik fele Kaposváron a Városligetben kápráztatta el a közönséget a Baranta szépségeivel, amíg a többiek a Balaton partján Zamárdiban a Wellmarin Holtelben népszerűsítették a magyar harcművészetet.

Az iskola kezdéssel nem állt le a foglalkozások sorozata. Szeptember 19-én Kaposváron a Sportcsarnok mellett FINO napon képviseltük magunkat. A cég dolgozóinak és családjainak tartottunk foglalkozást és háziversenyt.

Október hónapban a sok munkának köszönhetően, nagy örömünkre megkezdődtek az edzések a Kapos Baranta Központban. Mint minden évben az idén is felkerekedtünk az ’56-os Nemzeti Ünnepen. Október 23-25 között a Mecsekben túráztunk. Az idei kiránduláson 24-en vettünk részt és a korábbi évekhez hasonlóan nagyon vígan vettük az akadályokat.

November hónap a versenyek jegyében telt el. Előbb a felnőttek készültek fel a VI. Zrínyi Kupára. 21-én, Nagykovácsiban nyolc Barantásunk vett részt aktívan a megmérettetésen, ahonnan újfent érmekkel tértünk haza. Másnap, szintén Nagykovácsiban került sor az V. Zrínyi Csikó Viadalra. Egyesületünk hat csikóval képviseltette magát. A csikók a felnőttekhez méltón álltak helyt és számos éremmel tértek haza.

Az év utolsó hónapjában a XX Hanshi Kempo Kupán, Budapesten a Kapos Baranta Egyesület is képviseltette magát a Baranta Válogatottban. Gyöngyi Balázs, foglalkozásvezetőnk a három fős Baranta csapatnak méltón volt részese és a nemzetközi mezőnyben ezüstéremmel öregbítette Egyesületünk hírnevét. Végül, december 21-én ötödik alkalommal szerveztük meg a Fényláncot Kaposváron. Az esemény méltó megkoronázása volt a 2015. évnek.

Az év utolsó napján végül a „jó kedvé” volt a főszerep. A Kapos Baranta Központban közösen búcsúztattuk az Óévet és hagyományosan ostormenettel köszöntöttük az Újat.

A fenti eseményekről bővebben, akár képekben és videókban is, ITT a honlapunkon lehet tájékozódni.

Isten áldásával

Káta

Ossza meg ezt a cikket ismerőseivel:

Ossza meg ismerőseivel,

ha tetszik Önnek ez a cikk.