Nagyanyáink receptjei

Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette.

Erdélyi mézeskalács

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál margarin, 25-30 dkg méz, mézeskalács fűszer (mennyiség: lásd a tasakon), 3 db tojás.

Lisztet, porcukrot, szódabikarbónát, mézeskalács fűszert, azaz a száraz hozzávalókat összekeverjük. A tojást, margarint, mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzá adjuk a liszt keveréket és jól kidolgozzuk. Alufóliába csomagolva legalább 1 teljes napig hűvös helyen pihentetjük.

Felhasználás előtt átgyúrjuk, majd 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk és mézeskalács formával kiszaggatjuk. Olajjal kikent tepsibe helyezve, előmelegített sütőben, 200 °C-n néhány perc alatt barnás-pirosra sütjük. A mézeskalácsok tetejét, még melegen simára kevert tojássárgájával bekenjük (ettől szép fényes lesz).

Díszítéshez 1 tojás fehérjét és legalább 15 dkg átszitált porcukrot jó sűrűre felverünk (akár étkezési keményítőt is lehet hozzáadni).

Káta

------------------------------  0  ------------------------------

Karácsonyi mézeskalács

Hozzávalók: 1/4 kg méz, 1/2 kg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 4 tojássárgája, 2 kiskanál szódabikarbóna, 3 evőkanál tejföl.

A meleg mézben feloldjuk a vajat, majd hozzáadjuk a többi összetevőt és simára gyúrjuk. Ízesítőnek citromhéj és karácsonyi mézes sütemény fűszer adható. Egy éjszakán át hidegben hagyjuk pihenni. Másnap a tésztát kb fél cm vastagságúra nyújtjuk (nyújtás előtt célszerű megvárni, amíg felmelegszik, esetleg kb 2 percre mikrohullámú sütőben melegíteni). A kinyújtott tésztát süteményszaggatóval kiszaggatjuk. Szoros felügyelet mellett közepesen meleg sütőben sütjük (Vigyázat! Hamar megsül). Sütés közben 1 tojás fehérjét 15 dkg porcukorral habosra keverjük, majd a kisült mézeskalácsokat díszítjük vele. Megvárjuk, amíg a díszítés megkeményedik és máris fogyasztható.

Ha sütés előtt a mézeskalácsok felső részébe óvatosan lyukat fúrúnk, könnyedén használhatjuk karácsonyfa díszként is.

Áldott, békés Karácsonyt!

Káta

-----------------------------  0  ------------------------------

Mākos rétes

Tekintettē, hogy Kupuszinārú szārmazok, amellik falu a pälócok legdélebbi kitelepilése, ezé kupuszini étel receptyit äkärom megosztanyi veletëk. A fälu nagyon hírës a mākos rétessirí, ezé is gondótam eztet ide leírni. No, hát akkó lāssuk a rétest.

1 litër lisztet (400-as rétes liszt), 1 nagyobb csipet sót, këribellí fél litër langyos vízzē gyúrni kezdink, olyan puhāra, mint a kēt tésztāt, këribellí fé deci olajat is belegyúrunk (úgy gyúrjuk mint a kēt tésztāt). Ämikó tiszta märäd a tāl, meg a kéz a gyúrāskó, akkó a gyúró dëszkāra tësszik a tésztāt, fébevāgjuk, mäj kicsit mëggyúrjuk, oszt lisztëzzik. Gëmbëlíre nyújtyuk (nem ké vékonyra nyújtani, csak únnyi västägra), mäj konyha ruhāra tësszik, oszt këribellí fél órārä ruhāvā lëtäkärrā pihennyi haggyuk.

Mikó lëtēt a fél óra, akkó a äsztalra tëszink ëgy nägy ruhāt (lëhet lepedé is) oszt ēkezgyik nyújtäni a tésztāt. Úgy ké kezdenyi, mintha picca tésztāt tënnénk a kezinkre, osz a ëklinkē kicsit ēvékonyícsuk a tésztāt, kërbe-kërbe mozgassuk a kezinkën, maj lëtësszik a ruhārä, osz lassan ēkezgyik húzni a széleit. A mozdulätokbä egy kicsi hullāmzāst vigyink bele, mintha hullāmokat äkärnānk csinänyi, így kënnyebben nyúlik a tésztä. Eképpen hälädunk kërbe-kërbe a asztal kërí. Mikó má nagyon vékonyra nyújtottuk, akkó a nagyon lëlógó részëket lëvāgjuk.

A tésztāt meghincsik mäkkä, oszt féhajcsuk ëgy kicsit a szélit, mäj ezt a csíkot végig räkjuk szíva lëkvārrā (ez lësz a rétes këzepe). A tészta tëbbi részit mëghincsik tejjē, mëg féhigított tejfëllē (vellävä ëgyszëríbb mëghinteni, hogy në āzzon szét a tésztä). Helyënkint rādobunk ëgy kis lëkvārt is, mäj ëgy kicsit olajjä mëgëntëzzik a mākot.

A tëtëlék këribellí 2 decilitër māk, meg a māk mennyiséginek a ketté härmada cukor. Ezt a legjobb fa mozsārba mëgtërni.

Fétekerjik a rétest, olajozott tepszibe vāgjuk osz vékonnyan mëgkennyik olajjā. A rudäk tetejit mëg ëgy kicsi tejfëllē.

200 fokon sittyik. Mikó osz a tejfël pirosonni kezd megsít a rétes.

Jó étvāgyät!                                                   videó 

 dr. Fridrik Gábor

tësgyikeres kupuszini

-----------------------------  0  ---------------------------

Adj Isten!

Várjuk önöktől, tőletek azokat a recepteket, amelyek igazi családi receptek, generációról generációra hagyományozódnak. Ezeket itt a honlapon közzé tesszük a beküldő nevének megadásával.

A nagymamám mindig készített ételízesítőt, nagyon régen kerestem a receptet, most megtaláltam:

Hozzávalók:

 • 1 kg sárgarépa
 • 1 kg fehérrépa
 • 1 kg tv paprika (jó húsos)
 • 1 kg paradicsom
 • 1 kg vöröshagyma
 • 2-3 nagy fej fokhagyma
 • 4 db nagyobb zeller
 • 50 dkg karalábé
 • 50 dkg karfiol
 • 50 dkg kelkáposzta
 • petrezselyem zöldje (jó sok)
 • zeller zöldje

Elkészítés:

A hozzávalókat meghámozzuk (paradicsomot nem kell), robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban 1 kg sóval jól elkeverjük, és 24 órát állni hagyjuk, időnként megkeverjük. Üvegekbe töltjük. 

(Agaca)