Jövője

Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette.

A Baranta jövője

A baranta jövője - illusztrációA legfontosabb dolog, amit egy ember tehet, hogy valódi és szervesen működő értékek mentén határozza meg önmagát. Az értékek vonzzák az embereket. Legtöbbször az a baj, hogy egy értékrendszert senki sem jelenít meg. A világban tájékozódó embereknek lehetőséget kell adni arra, hogy a hagyományok által meghatározott irányba indulhassanak el. A barantázók egyik legfontosabb célja, hogy a hagyományos magyar harci kultúra elemeinek megismertetésével, a Baranta önálló harci rendszerének minél eredményesebbé tételével világszerte népszerűsítsék a magyar kultúrát, a természetet és az embert tisztelő, magyar énképet.

Tíz év alatt a Baranta megszázszorozta a létszámát. Az elkövetkező tíz év legfontosabb célja, hogy Magyarországon bárki számára elérhető legyen a hagyományos magyar harci testkultúra, hogy bárki megérezze ennek nevelő és közösségformáló erejét. Ehhez arra van szükség, hogy legalább 3-400 magyar településen működjenek Baranta egyesületek. Kialakításra kerüljenek azok a regionális oktatási centrumok, ahol az edzők, felkészítők képzése, az egyes csapatok edzőtáborai szervezett keretek között folyhatnak, illetve az arra alkalmas személyek számára biztosítsák a napi 6-8 óra elméleti és gyakorlati felkészülés lehetőségét. Későbbiekben a Baranta terjedése kapcsán a magyar nyelv és életszemlélet terjesztésével a világ "magyarabbá" tétele a cél.

Reményeink szerint a közeljövőben indulna útjára az első bentlakásos Baranta iskola, ahol a gyermekek, egészen fiatal korban, az alapoktól tanulhatnának meg mindazt, amit a Baranta képvisel.

Ifjú BarantásA magyar stílus művelői jó kapcsolatokat ápolnak a bokh barildah /bökö-Mongólia/ képviselőivel, a magyarországi ZBK kempo és Shaolin egyesületekkel, amely egymás versenyein és rendezvényein való közös részvételben jelenik meg.

Jelenleg 73 helyszínen kb. 2500 fő gyakorolja a régi magyar történelmi harci testkultúrából építkező technikákat. Magyarország mellett a Székelyföldön, Kalotaszegen, Délvidéken és a Felvidéken találkozhatunk Baranta csapatokkal. A működő csapatok közel egy harmada a mai Magyarország területein kívül található. Kiemelt kötelességünk Székelyföld, Erdély, Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, ill. a szórványmagyarság közösségi megerősítése és támogatása, a magyar nyelv, gondolkodásmód és életközösségi forma terjesztése, elfogadtatása. A Baranta teszi a dolgát...