2017 eseményei

Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette.

Kép

21

2018 Jan

2017 eseményei

2018. 01. 21. 21:40 / 640 olvasás / Kategória: Baranta

A Kapos Baranta Egyesület a tavalyi évben sem unatkozott. Számos esemény aktív részesei, vagy éppen szervezői voltunk a 2017. esztendőben is. 

Január 9-én, a somogyi megyehét keretein belül, a Vármegyeháza dísztermében Szántai Lajos művészettörténész tartott előadást a Magyar Szent Koronáról és a rendezvényen a korábbi évekhez hasonlóan jelen volt a Szent Korona hiteles másolata, melynél – mondhatjuk, hogy hagyományosan – a díszőrségét ismételten a Kapos Baranta Egyesület biztosította.

Február 4-én a Kaposvári Dorottya és Farsangi Napokon ostormenettel vettünk részt a felvonulásban. 11-én aztán disznókodásra került sor, Kapos Barantás módra. A leölt disznó nem túl nagy örömére, nagyon jó hangulatú disznóvágás volt, melyből a csapat apraja-nagyja egyaránt derekasan kivette a részét. A csikók kézelfoghatóan is megtapasztalhatták a kolbászkészítés művészetét. 18-19-én két napos rendezvényre utaztunk Hódmezővásárhelyre, ahol szablya szeminárium, airsoft küzdelmek és a X. Balassi Kupa zajlott. A megmérettetésen barantásaink számos jó helyezést elérve, eredményesen képviselték az Egyesületet.

Március 24-25-én, az idei évben újra indult, Baranta Foglalkozás Vezető Képzés (BFVK) első állomásaként helyet biztosítottunk a vezetők oktatására. A tanítást a Kapos Baranta tagjai egyaránt, aktívan segítették saját tudásuknak megfelelően. A teljes képzés sorozaton Egyesületünkből hárman is részt vettek. Másnap, azaz 26-án az Országos Baranta Szövetséggel együttműködve megszerveztük IIII. „Rosseb” Kupát, mely a korábbi évhez hasonlóan a Magyar Kupa sorozat részeként országos verseny volt. A megmérettetés összesen 37 résztvevővel, zökkenő mentesen, nagyon jó hangulatban zajlott.

Április 23-án Veszprémbe látogattunk el, ahol a soron következő BFVK oktatását után a VI. Wesselényi Kupán mértük össze egymással a rátermettségünket. A verseny során, a nagyon nehéz küzdelmekben való becsületes helytállásért elsősorban a keséinket illeti dicséret.

Május elsején a már hagyományosnak mondható ünnepi futást az idén ismét a Mosdós-i Vigadó Hegyre szerveztük. A táv hossza (csikók és hozzátartozóik 4,5 km, a menyétek, kesék és öskük 8,5 km) és a 100 méteres szintkülönbség a tavalyi évhez képest nem változott.

Június 20-án egy lengyel küldöttség előtt tartottunk Baranta bemutatót a Deseda tó partjánál. Utána, az érdeklődésre való tekintettel egy rögtönzött foglalkoztatót is működtettünk.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is részt vettünk a július 16. és 23. között zajló Nemzeti Baranta Találkozón  Mártély ártérben, Hódmezővásárhelyen. Egyesületünkből összesen 9 fő engedhette meg magának a táborozás örömét. Felejthetetlen élményekkel gazdagodva, számos sikeres fokozatvizsga eredménnyel tértünk haza.

Nemzeti Ünnepünkön, Szent István királyunk emléknapján Délvidékre látogattunk el. 19-én falumúzeum látogatást és kenutúrát követően Kupuszinán mutattuk meg a helyieknek a Baranta szépségeit, majd este az alkalomhoz illő, tanulságos mesét hallgattunk. Másnap népdal tanulás után Zombor város új, majd régi főterén, szakadó esőben tartottuk meg a bemutatónkat. A helyiek nagy tisztelettel és csodálattal adóztak a magyar harcművészet szépségének, valamint a mi kitartásunknak és szívósságunknak egyaránt. 26-án a Baranya megyei Egerágon bemutatóval zártuk a hónapot.

Szeptember elsejével a Lórántffy Zsuzsanna Református Iskolában már régebb óta működő óvodás baranta csoport tovább bővült. Immáron két csoportban zajlanak a foglalkozások a kicsikkel. Erre, többek között azért kerülhetett sor, mert Gergely Gergő tanár úr személyében a Kapos Baranta Egyesület is gazdagodott egy állandó, aktív taggal. 24-26. között íjászat összevonást tartottunk Teleki Blanka, 5. fokozatú (Bars) oktur vezetésével. A továbbképzésen összesen 25 fő vett részt. Végül 29-én, nem titkolt toborzási szándékkal a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban, közismertebb nevén a Gyakorló Iskolában tartottunk Baranta bemutatót.

Toborzási kísérletünket októberben is folytattuk. 3-án a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban, 5-én pedig a Lórántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola és Gimnáziumban próbáltuk, több-kevesebb sikerrel, vonzóvá tenni a diákok számára a Barantát. 21-én a Kaposvár-i Nagypiac felkérésének eleget téve a piacon népszerűsítettük a magyar harcművészetet, melyet nagy sikerrel foglalkoztató is követett. 23-án, Nemzeti Ünnepünkön, a városi ünnepség keretein belül Egyesületünk is koszorúzással emlékezett a forradalmárokra. Október 28-30. között kirándulást szerveztünk az ország nyugati részébe, az Őrségbe. A tartalmas és színvonalas eseményen huszonöten vettünk részt és maradandó emlékekkel gazdagodtunk.

December 3-án pusztakezes szemináriumot szerveztünk, melynek megtartására Falatovics Ádám, 5. fokozatú (Bars) barantást, a Zrínyi Baranta Csapat vezetőjét kértük fel. A foglalkozás összesen 20 részt vevővel zajlott, nagyon sok új ismeret elsajátítása mellett. 5-én, Miklós napjának előestéjén, a legkisebbek nagy örömére ismét a Kapos Baranta Központba (KBK) érkezett a Mikulás. 19-én szerény ajándékozással egybe kötve, a KBK-ban közösen ünnepeltük a Karácsonyt. 21-én hetedik alkalommal szerveztük meg a Fényláncot  Kaposváron, a Kettőskeresztnél. Az esemény méltó megkoronázása volt a 2017. évnek.

A fenti történésekről készült képek (ITT) és videók (ITT) a honlapunkon megtekinthetők.

Isten áldásával

Kapos Baranta

Ossza meg ezt a cikket ismerőseivel:

Ossza meg ismerőseivel,

ha tetszik Önnek ez a cikk.