Ismét a Nagyberki Iskolában jártunk

Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette.

Kép

16

2016 Jun

Ismét a Nagyberki Iskolában jártunk

2016. 06. 16. 20:51 / 955 olvasás / Kategória: Bemutatók Szerző: Káta

A Nagyberki Szász Endre Általános Iskola kérésnek eleget téve 2016. Napisten havának (június) 10. napján Baranta bemutatót tartottunk az iskolai alapítványi napon. Másnap pedig a szomszédos Mosdós-i Mackóvár Óvodában került sor egy szűk körű, „családias” Baranta ízelítőre. 

Idén, immáron harmadik alkalommal tértünk vissza a nagyberki iskolába, ahol a diákok többsége már barátként fogadott bennünket. Reggel nem sokkal nyolc óra után érkeztünk meg az iskola udvarára. Az előkészületek már rutinosan zajlottak. A bemutató idén is ostormenettel kezdődött. A Kapos Baranta Egyesület részéről tizenhárman (7 csikó, 1 kese és 5 öskü) vettünk részt a menetben, ostort csergetve. Az ostor bemutatókat tánc követte. Majd előkerültek a rövid botok is. Az egy és két kezes botforgatást formagyakorlat követte. A botot gyakorló fokos váltotta fel, mellyel bemutattuk az 1936-os Róma-i fokos szoborgyakorlatot. Utána páros fegyveres formagyakorlatokat mutattunk be. A legfiatalabbak kezdték és a legvénebbek fejezték be a bemutatókat. Végül az íjé lett a főszerep. Visszacsapó íjainkkal testhelyzet íjászatot és alaki harci íjászatot (hullám, 12 karú, stb.) is bemutattunk. A kb. 40 perces műsorunkat a Baranta Himnusz és az Áldás zárta.

A bemutató után az idén is foglakoztató edzést tartottunk. Bárki kipróbálhatta, hogy milyen az igen összetett mozgáskultúrát igénylő baranta gyakorlatokat végezni. Az iskola diákjai kedvükre próbálkozhattak az íjászattal, szablyavívással, kísérletet tehettek a karikás ostor megszólaltatására, vagy akár a botforgatás, botvívás rejtelmeibe is betekintést nyerhettek.

A foglalkozás dél körül ért véget. A szervezők a barátságos fogadtatáson kívül gazdag étel és ital kínálattal is kényeztettek bennünket. Reméljük, hogy nemcsak mi éreztük jól magunkat az iskolában, hanem a diákok és tanárok is tapasztalatokkal és sok élménnyel lettek gazdagabbak. Reménykedünk, hogy talán néhányan kedvet kaptak ahhoz, hogy rendszeresen is részt vegyenek a baranta foglalkozásokon.

Ez úton is szeretnénk megköszönni a szervezőknek a felkérést és a szívélyes vendéglátást.

Másnap a mosdósi óvodában következett négy fős rövid bemutató a kicsiknek. Természetesen a botforgatás, botvívás, páros bemutató itt sem maradhatott el. Majd szablyavívást követően a karikás ostor is előkerült. Végül az óvodások és a jelen lévő felnőttek is bemutathatták barantás tudásukat. A bemutató és az azt követő foglalkoztató is nagyon jó hangulatban telt el. Köszönjük szépen a meghívást.

Káta

képek 1                                    képek 2  

Ossza meg ezt a cikket ismerőseivel:

Ossza meg ismerőseivel,

ha tetszik Önnek ez a cikk.