Nemzeti Baranta Találkozó 2017

Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette.

Kép

30

2017 Jul

Nemzeti Baranta Találkozó 2017

2017. 07. 30. 12:14 / 1177 olvasás / Kategória: Baranta Szerző: Káta

A korábbi évekhez hasonlón 2017. Áldás havában, 16. és 23. között került megrendezésre a Nemzeti Baranta Találkozó, új helyszínen Hódmezővásárhelyen, Mártély ártérben. Az idei tábor sajnos két nappal rövidebb ideig, egy hétig tartott.

Az idén is az ország minden csücskéből és határokon túlról is szép számban érkeztek a táborozók. Összesen több, mint 100 barantás gyűlt össze. A Kapos Baranta Egyesület 9 fővel képviseltette magát a rendezvényen.

A már megszokott ¾ 6 órás ébresztőt követő reggeli felnőtt futás, majd az első gyermek és felnőtt edzés után a reggeli következett. A délelőtt folyamán három, délután pedig négy kimerítő edzésre került sor. Este aztán igen fáradtan ültünk le a vacsorához. Az esti zuhany csodákat tett velünk és végül a közös éneklés és tánc vette át a főszerepet egészen takarodóig. Természetesen a csikó és felnőtt őrjáratok, illetve a kapuőrség is a megszokott volt.

A kevés szabad időben is naponta előkerültek a botok, szablyák, fokosok, karikás ostorok, íjak, kések és még ki tudja, hogy mi minden, amivel nagyon komoly, rögtönzött edzések, gyakorlások zajlottak. Az idén azonban, köszönhetően a közvetlen közelben található holt Tiszára, az úszások, strandolások száma is megnövekedett.

Pénteken aztán eljött a csikó fokozatvizsga napja. A vizsga a tavalyi évhez hasonlóan történt. A fokozatok az életkornak megfelelően kerültek számon kérésre. A feladatok nagy része barantás, egy része pedig ügyességi, állóképességi próba volt. Az ifjak néha fogukat összeszorítva, sírással küzdve, de derekasan helytállva teljesítették a kitűzött követelményeket, melyek – véleményem szerint – az idén elég erőteljesre sikeredtek. Ezúton is gratulálunk az infjaknak!

Végezetül szombaton a felnőttek adtak számot az elsajátított tudásukról. Már a reggeli órákban megkezdődhetett a futás során begyűjtött tökök és hibapontok (tisztelet a kivételnek!) kijavítása. Az öskük, kesék és menyétek folyamatosan, egészen sötétedésig küzdöttek a vizsgafeladatok helyszínein, ahol néha szinte vért izzadva próbáltak megfelelni az elvárásoknak. Szégyenkezésre azonban senkinek sincs oka. Aki ott volt, az tudja jól milyen embert próbáló, becsülettel végig csinálni a tábort és a végén a fokozatvizsgát. Minden résztvevő megérdemli az elismerést!

Vasárnap reggel az eredményhirdetés volt hátra, aztán sátorbontás. Az ünnepi ostormenetre és szent misére sajnos már csak nagyon kevesen tudtak ott maradni. Fájó szívvel vettük búcsút egymástól. Büszkeséggel, elégedettséggel és egyben jóleső fáradtsággal indultunk haza, Somogyország felé. Bízunk benne, hogy jövőre – reményeink szerint még többen – legalább ilyen lelkesen jövünk ismételten Mártélyra.

A szervezőknek, lebonyolítóknak, segédkezőknek nagyon szépen köszönjük állhatatos munkájukat!

Egyesületünkből az idén öten szereztek fokozatot:

Fridrik Benedek Pál                        csikó 4. fokozat / Fakó

Fridrik Katalin                                  csikó 9. fokozat / Szög

Garbóczi Dávid                                csikó 9. fokozat / Szög

 

Fridrik Balázs                                   1. fokozat / Bodur

Simon Viktor                                    1. fokozat / Bodur

 

Ezúton is gratulálunk nekik és mindenkinek, aki sikeres fokozatvizsgát tett!!!

Áldás

Káta

képek 1                       képek 2                       fokozataink

Ossza meg ezt a cikket ismerőseivel:

Ossza meg ismerőseivel,

ha tetszik Önnek ez a cikk.