2018. eseményei

Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette.

Kép

24

2019 Mar

2018. eseményei

2019. 03. 24. 15:15 / 132 olvasás / Kategória: Baranta

A Kapos Baranta Egyesület a 2018-as évben is számos esemény résztvevője és szervezője volt.

Január 2-án kihasználva a lehetőséget, hogy a történelem házhoz jön, a Rippl-Rónai Múzeum szervezésében a kaposvári Anker házban megtekintettük a Seuso kincseket. Január 9-én, a már hagyományosnak mondható somogyi megyehét keretein belül, a Vármegyeháza dísztermében dr. Gőzsy Zoltán történész előadását hallgattuk meg a Megyecímer adományozásának történelmi hátteréről, miközben a korábbi évekhez hasonlóan a jelen lévő Szent Korona hiteles másolata mellett biztosítottuk a díszőrségét. Január 14-én a Hősök Templománál, a Doni áttörés 75. évfordulója alkalmából vettünk részt ünnepélyes megemlékezésen.

Február 3-án a szokásos Kaposvári Dorottya és Farsangi Napokon ismételten ostormenettel vettünk részt. Február 24-25-én Biacsics Bálint és Falatovics Ádám irányításával országos Baranta bíróképzést és lándzsa szemináriumot szerveztünk, a KBK-ban, melynek során rengeteg tudás anyagot sikerült megosztani egymással és több, mint 20 résztvevővel. Jó hangulatban nagyon sok új ismeretanyagra tettünk szert.

Március 10-n a Szenna-i Fekete László Iskolában járunk, ahol ízelítőt adtunk a Baranta szépségeiből és a diákok kipróbálhatták, hogy mennyire ügyesek a barantában.

Április 22-én Veszprémben részt vettünk a VII. Wesselényi Kupán. Igaz, hogy versenyzőink nem voltak jelen, de Egyesületünk biztosította a verseny főbíróját.

Május elsején a már hagyományosnak mondható ünnepi futást tartottuk meg. Az idén új helyszínen Szennában a Só-Bors Tanyán volt a rendezvény központja. A táv hossza (csikók és hozzátartozóik 4 km, a menyétek, kesék és öskük 8 km) a tavalyi évhez képest nem változott.

Június 1-3. között rendeztük meg első alkalommal Kaposváron a Kárpát Kupát. A három napos rendezvényen 6 versenyszámban közel 60 versenyző indult el négy különböző kategóriában. Az esemény Egyesületünk eddigi legnagyobb rendezvénye volt.

Júliusban aztán két barantás esküvőben is részünk volt. 7-én Bükkösdön Gyöngyi Balázs csapatunk egyik legrégebbi tagja és sokáig egyetlen foglalkozás vezetője mondta ki a boldogító igen, majd 28-án Kaposváron Németh Henriknek, csapatunk másik foglalkozásvezetőjének is ”bekötötték” a fejét! A két esemény között 10-én Baranta bemutatót és foglalkoztatót tartottunk az Aprajafalva Óvodában Kaposváron. A korábbi évekhez hasonlóan idén is részt vettünk a július 15. és 22. között zajló Nemzeti Baranta Találkozón Mártély ártérben, Hódmezővásárhelyen. Egyesületünkből összesen 6 fő engedhette meg magának a táborozás örömét. Felejthetetlen élményekkel gazdagodva, számos sikeres fokozatvizsga eredménnyel tértek haza.

Augusztus 11-én nagyon kedves barantás társunktól, Gergely Gergőtől búcsúztunk, aki Izlandra (átmenetileg) költözött, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megalapozza a Viking Barantát. Mielőbb várjuk vissza! Augusztus 17-19. között nagy örömünkre ismételten sikerült megrendezni Ópusztaszeren a Magyarok Országos Gyűlését, azaz a MOGY-t. Ezen a rendezvényen is aktívan képviseltettük magunkat. 25-én a Baranya megyei Kővágószőlősön jeleskedtünk Baranta bemutatóval. Augusztus 30. és szeptember 1. között a legkisebbeknek nagy sikerrel Napközis Családi Baranta Edzőtábort szerveztünk a Kapos Baranta Központban.

Szeptember elsejével a Lórántffy Zsuzsanna Református Iskolában továbbra is két csoporttal folytatódott a baranta oktatás, valamint egy első osztályos csoporttal bővült is a létszám. Szeptember 15-én a Kecelhegyen, majd 20-án a fenti református iskolában tartottunk Baranta bemutatót.

Október 7-én egy napos „Medve” tábort szerveztünk íjászatból. A továbbképzés témája íjászat és fokos volt Nagy Zoltán (Medve) vezetésével. 20-án a tolna megyei Mekényesen jártunk, ahol a helyi sportnap keretein belül tartottunk egész napos bemutatót és foglalkoztatót. Október 27-én az Országos Baranta Szövetség (OBSZ) vezetője, Vukics Ferenc tartott két-botos szemináriumot.

November 24-én Budapesten a IX. Zrínyi Kupán vettük részt, ahonnan rengeteg élménnyel és sok-sok éremmel tértünk haza.  

December 6-án, Miklós napján, a legkisebbek nagy örömére ismét a Kapos Baranta Központba (KBK) látogatott a Mikulás, krampuszai kíséretében. 20-án szerény ajándékozással egybe kötve, a KBK-ban közösen ünnepeltük a Karácsonyt. 21-én pedig nyolcadik alkalommal szerveztük meg a Fényláncot Kaposváron, a Kettőskeresztnél. Az esemény méltó megkoronázása volt a 2018. évnek.

A fenti történésekről készült képek (ITT) a honlapunkon megtekinthetők.

Isten áldásával

Kapos Baranta

Ossza meg ezt a cikket ismerőseivel:

Ossza meg ismerőseivel,

ha tetszik Önnek ez a cikk.